Kutatólaborban vakációznak

2016, augusztus 15 - 14:34
Vért és agyszöveti mintákat is analizálhatnak a Sántha Kálmán Szakkollégium nyári táborába érkezett középiskolás fiatalok a Debreceni Egyetemen.

Debreceni középiskolások mellett Miskolcról, Egerből, Nyíregyházáról és Kunhegyesről is jöttek az élettudományok iránt érdeklődő fiatalok a Debreceni Egyetem Sántha Kálmán Szakkollégiumának nyári táborába, amelyet 2009-ben tehetséggondozási céllal indítottak. A diákok  az elkövetkező két hétben elméleti és gyakorlati ismeretekkel is gazdagodhatnak a laboratóriumi munkáról.

- Aki szereti a kutatómunkát, annak elvész a határvonal, hol kezdődik a munka és hol fejeződik be a szórakozás – köszöntötte a nyolcadik alkalommal megrendezett tudományos nyári tábor alapítója, Muszbek László professzor emeritus a rendezvény 24 résztvevőjét.

A Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék akadémikusa hozzátette: a tábor célja, hogy az orvosbiológiai kutatásokra fogékony fiatalok ismerteket szerezzenek arról, hogyan dolgoznak egy laboratóriumban, és milyen kihívások várják a szakembereket. A diákok figyelmébe ajánlotta: ha kedvet éreznek mindehhez, tanuljanak tovább a Debreceni Egyetemen, ahol hallgatóként részt vehetnek a tudományos diákköri munkában is.

A leendő tizenkettedikes fiatalok a Gyógyszerésztudományi Kar laborjaiban bepillanthatnak egyebek mellett a kapszula- és kenőcskészítés folyamatába, az Általános Orvostudományi Kar laboratóriumaiban pedig elméleti kutatásokba kapcsolódhatnak be tutorok segítségével. Vizsgálhatnak mások mellett vér- és agyszöveti mintát, megismerhetik az alapvető molekuláris biológiai módszereket, sejtet festhetnek, és akár szövettani metszeteket is készíthetnek egérembrióból.

Sajtóiroda- DO