Fókuszban a reumatológiai betegségek

2020, október 19 - 14:27
A Debreceni Egyetem több szakembere is előadást tartott a Magyar Reumatológusok Egyesületének éves vándorgyűlésén október 15. és 17. között. Az online konferencián a klasszikus reumatológiai betegségek, a legmodernebb terápiák mellett a mozgásszervi képalkotásról is szó esett.

Az eredetileg szeptemberre, Debrecenbe tervezett konferenciát a járványhelyzet miatt online rendezték meg. A szervezők arra törekedtek, hogy a modern audiovizuális technológia segítségével szakmailag a legmagasabb színvonalú vándorgyűlést követhessék az érdeklődők.
A kongresszuson többek között a célzott terápiák fejlesztéséről, a gyulladásos és autoimmun reumatológiai kórképekről, a klasszikus reumatológiai betegségekről, a metabolikus csontbetegségekről és szakmapolitikai kérdésekről hallhattak előadást a részt vevő szakemberek.  Emellett néhány újdonság is szerepelt az idei programban.

- A vándorgyűlésen speciális témákat is megvitattunk. Kerekasztal-beszélgetést szerveztünk a sportmedicina és a mozgásszervi képalkotás témakörében. Emellett megtárgyaltuk a célzott terápiával kapcsolatos speciális aspektusokat és az új fejlesztéseket is. Az eredetileg négynapos programot három napba sűrítettük, megtartva az összes lényeges elemet – ismertette Szekanecz Zoltán, a DE ÁOK Belgyógyászati Intézet Reumatológiai Tanszék vezetője, a kongresszus és az egyesület elnöke.

A három nap alatt összesen több mint 100 előadás hangzott el, illetve posztert mutattak be.  A kongresszuson a Debreceni Egyetem szakemberei is beszámoltak tevékenységükről, aktuális tudományos kutatásaikról.

- A Reumatológiai Tanszéken a társbetegségekkel is foglalkozunk. Az ízületi gyulladásban szenvedőknél ugyanis megnő az infarktus, a daganatos betegségek és a csontritkulás kialakulásának esélye. Alkalmazott kutatásainkban többek között azt vizsgáljuk, hogy a biológiai terápia hogyan hat a szív- és érrendszerre vagy a csontra. Az ezzel kapcsolatos kutatómunka eredményét ismertettük a konferencián – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Szekanecz Zoltán.

A szakmai tanácskozáson a Debreceni Egyetem Sportorvosi Tanszéke is bemutatkozott, a résztvevők megismerhették a tanszék tevékenységét, legfontosabb kutatásait.

A kongresszusra több mint 400 hazai reumatológus regisztrált. Az előadásokat a konferencia után még hónapokig megtekinthetik azok, akik nem tudták végig követni a háromnapos programot.

A kongresszuson Dankó Katalin, a DE ÁOK Belgyógyászati Intézet Klinikai Immunológiai Tanszék egyetemi tanára kapta a Bozsóky Sándor emlékérmet, ami az egyesület legnagyobb kitüntetése.   

Az orvos- kongresszussal párhuzamosan tartották meg a szakdolgozói egyesület (MRSZE) vándorgyűlését is.

Sajtóiroda - CzA