Ironheart: remény a betegeknek

2020, november 19 - 15:57
A szív- és érbetegségek új megelőzési és kezelési lehetőségeinek feltárása a legfőbb célja a Debreceni Egyetem egyedülálló kutatási programjának, az Ironheartnak. A projekt negyedik évének eredményeiről csütörtökön, egy online konferencián számoltak be a szakemberek.

A Szív- és Érkutatási Kiválóságközpont - Ironheart elnevezésű projektben a Debreceni Egyetem gyógyító, klinikai, és alapkutatást végző munkacsoportjainak több mint 100 kutatója vesz részt.  11 kutatócsoportban végzik a vizsgálatokat.

- Rendkívül fontos területeken zajlanak a kutatások. Az egyik legfőbb célkitűzés egy olyan molekulának a kifejlesztése, amelynek hatása lesz a cukorbetegségre, a ritmuszavarokra. Állatkísérletekben és már bizonyos humán fáziskísérletekben ez bevált, és most terjesztjük ki ennek a molekulának a hatását az ér meszesedésének a gátlására.  Emellett kiemelkedően fontos a szívizom betegségek gyógyítása, a szívelégtelenség kialakulásának jobb megismerése és új gyógyszerek kifejlesztése – ismertette Balla György professzor, a projekt szakmai vezetője a tudományos ülést megelőző online sajtótájékoztatón.

Az elmúlt hetekben több olyan projektet is elindítottak, amelyek az új típusú koronavírusnak a szív- és érrendszerre gyakorolt hatását vizsgálják.

- Amikor ezt a programot 4 éve elkezdtük, még nem tudtuk, hogy 2020-ban a COVID megváltoztatja az életünket.  Az elmúlt néhány hétben az alapkutatási eredményekből kiindulva és a mi csoportunk vizsgálatait egyesítve, mát több olyan projekt indult és egy közlemény is elfogadás előtt van, amely a koronavírus és a kardiovaszkuláris betegségek megfigyeléseiből adódik – mondta Kappelmayer János, a DE Általános Orvostudományi Kar Laboratóriumi Medicina Intézet igazgatója.

A kutatási program 1,2 milliárd forintos Európai Uniós támogatásból valósul meg. A szakemberek egyetértenek abban, hogy az IRONHEART projektnek köszönhetően a Debreceni Egyetemnek az ér- és szívbetegségek kutatásában vezető szerepe van Magyarországon, és nemzetközi viszonylatban is.

A program amellett, hogy remény a betegeknek, jövőkép a fiatal kutatóknak – hangzott el a tájékozatón. A projekt negyedik évének eredményeit összegző csütörtöki online tudományos ülésen 44 előadás hangzott el, amelyeket fiatal debreceni tudósok tartottak. A szervezők ezzel a lehetőséggel is támogatni szeretnék a fiatalokat, hogy tapasztalatot szerezzenek és bekerülhessenek a nemzetközi tudományos életbe. A konferencia kapcsolódik a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz. 


Sajtóiroda - CzA