Emléktábla a professzor tiszteletére

2021, május 20 - 09:40
Dombormű őrzi Záborszky Zoltán, a Debreceni Egyetem tavaly elhunyt professor emeritusának emlékét az Általános Orvostudományi Kar Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszékén. Az emléktáblát az özvegy jelenlétében szerdán avatták fel a Kenézy Gyula Campuson.

- Záborszky Zoltán évtizedekkel a saját kora előtt járt, tevékenysége példaként szolgál mindenki számára. Bebizonyította, hogy az eszköztár lehet nagyon fontos, sok mindent meghatározhat, de az, hogy milyen szaktudással, szervezettséggel és emberi hozzáállással történik az orvoslás, lényegesen fontosabb szempont – emlékezett Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja a szerdai ünnepségen.

Záborszky Zoltán professzor, a DE ÁOK professor emeritusa, a Traumatológiai Tanszék volt vezetője tavaly, 93 évesen hunyt el.

- Záborszky professzort türelem, józanság, alázat, pozitív hozzáállás jellemezte. Minden munkatársásra, tanítványára odafigyelt, tanácsot adott, ha elakadtunk. Örülök, hogy itt állhatok az emléktáblája előtt. Azt remélem, hogy a kollégák, akik majd erre járnak, megérzik, hogy a szellemisége velünk van – hangsúlyozta Turchányi Béla egyetemi docens, a DE ÁOK Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék vezetője. 

Záborszky Zoltán egyetemi tanulmányait Debrecenben kezdte, és Budapesten fejezte be 1952-ben. Az egyetem elvégzése után hivatásos katonai beosztást kapott. Pétervásárán kezdte meg orvosi szolgálatát a Tüzér Ezrednél. Hároméves csapatorvosi szolgálat után a kecskeméti Honvéd Kórház sebészeti osztályára helyezték segédorvosnak.

Általános sebészetből 1957-ben tett szakvizsgát, majd áthelyezését kérte a Központi Honvéd Kórház Traumatológiai osztályára.

Első kutatási területe a csontcsavar volt. Cadaver csontokból csontcsavarokat készített. Klinikai kísérletben igazolta, hogy az eljárás segíti a csontosodást, és a csont átépülését. Másik nagy ötlete, az érvarratok gyorsítására kifejlesztett éregyesítő készülék, melyet állatkísérletben igazolt és szabadalmaztatott.

1972-ben nevezték ki a Központi Honvédkórház Baleseti Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosának, 1980-ban pedig ezredessé léptették elő.

1987-ben a Debreceni Orvostudomány Egyetem az újonnan megalakuló Traumatológiai Tanszék vezetésére kérte fel. Egyetemi tanári kinevezését ugyanebben az évben vette át. Hét év alatt átalakította Debrecen és környéke baleseti ellátását.Célul tűzte ki az ambuláns betegek ellátásának javítását és a polytraumatizált sérültek hatékonyabb gyógyítását. 1994-ben vonult nyugdíjba.

Munkássága elismeréseként a Debreceni Egyetem professor emeritusnak nevezte ki.


Emléktábláját, E. Lakatos Aranka alkotását szerdán Záborszky Zoltán özvegye, családja, egykori tanítványai, kollégái és tisztelői jelenlétében leplezték le. 

Sajtóiroda - CzA