Változik a nőgyógyászati ellátás

2021, június 2 - 09:59
A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában júniustól átszervezik a szülészeti és nőgyógyászati ellátást. A változtatásokra a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülőszobájának felújítása, és az ezzel járó kapacitáscsökkenés miatt van szükség.

A különböző ellátási helyszínek az alábbiak szerint változnak:

Koronavírus-fertőzés
Az átszervezéssel járó fontos változás, hogy június 1-től a koronavírus-fertőzött nőgyógyászati és szülészeti járó- illetve fekvőbetegeket a Kenézy Gyula Campus Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán kezelik.

Szülészeti ellátás
A szülészeti ellátást június 9-étől a Nagyerdei Campus Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján végzik, valamennyi szülészeti járóbeteget és a 24. terhességi hetet betöltött fekvőbeteget itt látják el.

A 24. terhességi hét alatti fekvőbeteg ellátást igénylő szülészeti eseteket viszont (például: vetélés, terhesség­megszakítás, hyperemesis) a Kenézy Gyula Campuson kezelik. 

Nőgyógyászati ellátás
A nőgyógyászati járóbeteg-ellátás a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán szünetel, valamennyi járó- és fekvőbeteget a Kenézy Gyula Campuson látják el.

Onkológiai ellátás
Az onkológiai szűrővizsgálatok továbbra is teljes kapacitással működnek a Kenézy Gyula Campuson. Itt zajlik a nőgyógyászati onkológiai betegek műtéti ellátása is.

A nőgyógyászati onkológiai betegek kemoterápiás kezelése, valamint a radioterápiát igénylő esetek ellátása változatlan formában, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán zajlik.

Szakrendelések
A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán működő speciális szakrendelések változatlanul a Nagyerdei Campuson üzemelnek, beleértve a nőgyógyászati onkológiai járóbeteg-ellátást végző Nőgyógyászati Onkológiai Szakrendelést.

Ügyeleti ellátás
A nőgyógyászati betegek ügyeleti ellátása a Kenézy Gyula Campuson történik, a szülészeti esetek ügyeleti ellátása a betöltött 24. terhességi hét fölött a Nagyerdei, a 24. terhességi hét alatt pedig a Kenézy Gyula Campuson.  

A betegeket folyamatosan értesítik a megváltozott ellátási helyszínekről. 

A Klinikai Központ vezetősége kéri a betegek és a hozzátartozók megértését és türelmét.

Sajtóiorda- CzA