DE ÁOK: élen a hazai orvosképzésben

2020, január 20 - 09:53
Okostankönyvek, high-tech szimulációs laborok, barátságos campus és nemzetközileg elismert oktatók – ez a záloga annak, hogy a Debreceni Egyetem élen jár a hazai orvosképzésben. Jelentkezz az ÁOK-ra és tanulj hazánk első számú orvosképző egyetemén!

Első helyen áll az országban általános orvosképzésben a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kara (DE ÁOK). A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2020 kiadványának rangsorából az is kiderül, hogy az ország négy – budapesti, debreceni, pécsi és szegedi – orvosképző egyeteme közül a debreceni intézményben végzett orvosok keresnek a legjobban.
Mátyus László dékán szerint a száz éves múltra visszatekintő debreceni orvosképzés mindig is nagyon erős volt abban, hogy az alapozó és preklinikai tantárgyakkal szilárd hátteret adjon az orvosi tudás elsajátításához. 

- Ez az egyik záloga annak, hogy a Debreceni Egyetemen orvosdiplomát szerző kollégák mindig is sikeresek voltak a világ minden táján. Ugyanakkor az utóbbi néhány évben komoly figyelmet fordítottunk a gyakorlati orvosképzés fejlesztésére is – fogalmazott a DE ÁOK vezetője.


A vidéki orvosképző egyetemek közül elsőként Debrecenben hoztak létre szimulációs központot. 2012-ben nyílt meg az Interaktív Gyakorlati Központ, melynek 2 éve zajló eszköz- és infrastrukturális korszerűsítése minőségi előrelépést jelent a Debreceni Egyetem világszínvonalú orvosképzésében. 

Az úgynevezett skill laborok már az elsőéves medikusok számára, majd a teljes képzési időben, sőt a rezidens és posztgraduáis képzés során is lehetővé teszik a gyakorlati készségek professzionális elsajátítását. Olyan innovatív demonstrációs eszközök állnak a hallgatók rendelkezésére, mint az érkatéterezési és endoszkópos szimulátor, a kamera- és mikrofonrendszerrel felszerelt műtő, valamint tüneteket produkáló, magas hűségű betegszimulátorok.

- A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hallgatók nagyon szeretik ezeket a gyakorlatokat, hiszen először nem a betegen próbálja ki az egyes beavatkozásokat, így súlyos következmények nélkül hibázhat. Mire a valódi betegekhez kerülnek, kellő magabiztosságot és tudást szereznek és készségszintre fejleszthetik gyakorlati tudásukat – mondta a hirek.unideb.hu-nak Mátyus László.

A professzor kiért arra, hogy a jövőben az orvostanhallgatók betegekkel, szakdolgozókkal és kollégákkal való kommunikációját is szeretnék fejleszteni az éles helyzeteket lemodellező gyakorlatokkal.

Azok a fiatalok, akik a gyógyítást választják hivatásul, egyetemi éveik alatt számos forradalmi újdonsággal találkozhatnak Debrecenben. A harmadik évezred igényeihez igazodva például okostankönyvek segíti az orvostanhallgatókat. A debreceni orvoskar hazánkban elsőként már két olyan nyomtatott tankönyvet adott ki, amely az innovatív librAR technológia alkalmazásával multimédiás eszközzé alakítható. A digitális tartalmak - képek, videók, hangfájlok - előhívásához mindössze egy okostelefon vagy egy tablet szükséges.

A leendő orvosok nemzetközi oktatási, klinikai és tudományos tapasztalatokkal rendelkező szaktekintélyektől sajátíthatják el a gyógyítást.  A Debreceni Egyetemen számos meghatározó kutatóműhely létezik, és különösen nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra. A medikusok egyetemi éveik alatt külföldön is tanulhatnak, ugyanis a kar aktív, élő kapcsolatot ápol a világ élvonalába tartozó egyetemekkel.

Mátyus László a debreceni orvosképzés népszerűségét abban is látja, hogy a Debreceni Egyetem egy barátságos hely, ahol páratlan infrastruktúrával körülvéve, zöld környezetben, Európában egyedülállóan egységes, integrált campuson tanulhatnak a hallgatók, Debrecen pedig egy élhető város, ahol kifejezetten jó diáknak lenni. Az ÁOK-ra felvételt nyerő diákok egy új, többfunkciós, modern központban tanulhatnak. Az egyetem téri campuson épülő Learnig Centerben egyebek mellett egy 200 férőhelyes elektronikus vizsgáztató terem, közösségi tanuló boxok, oktató termek, elkülönített konzultációs terek és imaterem is lesz.

Az Általános Orvostudományi Kar képzései közül hagyományosan a magyar és az angol nyelven induló általános orvos szak a legnépszerűbb. Emellett alapképzésben orvosi diagnosztikai analitikus szakra, mesterképzésben pedig klinikai laboratóriumi kutató, táplálkozástudományi, valamint molekuláris biológia szakra lehet jelentkezni a 2020-as felvételi eljárásban. A felvételizők további hasznos információkat olvashatnak a kar weboldalán: https://aok.unideb.hu/

Sajtóiroda-MM