Köszöntő

Tisztelt Látogatónk!
Szeretettel köszöntöm a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának megújult weboldalán!

A Debreceni Egyetem, mint orvos- és egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási intézmény, a betegellátási tevékenység koordinálására - az Egyetem szervezeti egységeként működő egészségügyi szolgáltatóként - Klinikai Központot hozott létre.

Intézményünk Európa egyik legszebb campusán a technika robbanásszerű fejlődésével lépést tartva szolgálja a betegellátást.

A Klinikai Központ betegellátó tevékenységét több mint 1700 ágyon, 130 ambulancián, 49 diagnosztikai munkahelyen végzi. Az ellátás sokoldalúságát jelzi, hogy fekvőbeteg-ellátás vonatkozásában közel 60 szakmában, járóbeteg-ellátás és diagnosztika vonatkozásában közel 80 különböző szakmában végez egészségügyi szakellátást.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ fekvőbeteg-kapacitásának területi ellátási kötelezettsége a legmagasabb progresszivitási szinten általában Hajdú-Bihar megyére és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye bizonyos részeire terjed ki. Az összes ellátandó lakosság kb. 1,2 millió fő. Bizonyos szakmák vonatkozásában (pl. szívsebészet, onkológia, égéssebészet, geriátria, sugárterápia) az ellátandó lakosságszám meghaladja a kétmillió főt.

A járóbeteg-szakellátás vonatkozásában a progresszivitás 3. szintjén a területi ellátási kötelezettség Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére terjed ki, összesen kb. 1,5 millió lakosra.

Az orvostudomány fejlődésével párhuzamosan a Klinikai Központ a megjelenő új eljárások bevezetésével bővíti tevékenységi körét:

  • A legmagasabb szintű, teljes körű ellátást nyújtjuk a régió szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegeinek.
  • A Gamma Sugársebészeti Központban a koponyán belüli betegségek nagy hatékonyságú kezelését végezzük a koponya megnyitása nélkül.
  • Legújabb fejlesztéseink eredményeként Európa egyik legkorszerűbb Nukleáris Medicina Központja valósult meg a Debreceni PET-program keretében. 
  • A Központ egy magyar fejlesztésű, de világviszonylatban is egyedülálló AnyScan képalkotó berendezéssel bővült, ami a SPECT, PET és CT hármas funkcióját ötvözve segíti a betegségek gyors felismerését.
  • Bevezetésre került a TeleStroke rendszer, ami 24 órás videó- és hangkapcsolatot, valamint non-stop konzultációt biztosít a kisvárdai és mátészalkai kórházak számára, lehetővé téve a stroke eredményes kezeléséhez elengedhetetlen, késlekedés nélküli ellátás elindítását.
  • Új video-oktatórendszer került kiépítésre, mely az országban egyedülálló módon teszi lehetővé különböző műtétek, többek között a bonyolult szívműtétek háromdimenziós videoközvetítését.
  • 2016-tól elérhetővé váltak olyan országosan is ritkán végzett beavatkozások, mint a felnőtt allogén csontvelő-transzplantáció vagy a transzkatéteres szívbillentyű-beültetés.

A jövőben szeretnénk az elmúlt évek dinamikus fejlődését folytatni, további lendületet adva a betegellátás színvonalának emeléséhez.

Köszönöm, hogy ellátogatott honlapunkra. A Klinikai Központ Vezetése nevében üdvözli Önt:
 

Prof. Dr. Páll Dénes
mb. elnök

 

Frissítés dátuma: 2020.09.09.