Újraindul az újszülöttek csípőszűrése

A koronavírus járvány elején leállított csecsemő ultrahang szűrővizsgálatot az DEKK Ortopédiai Klinika ambulanciáján 2020. április 29-től újra indítjuk, azonban a járványveszély ideje alatt kizárólag fokozott kockázati hajlam esetén végezzük el, előzetes időpontkérést követően.

Kockázati tényezőnek minősül

  • családban előfordult csípőficam vagy diszplázia (a terpeszpelenkával történt kezelés NEM jelent csípőficamot, NEM jelent kockázati tényezőt);
  • a terhesség végén a gyermek farfekvésben volt;
  • ikerterhesség;
  • látható végtaghosszkülönbség;
  • a csípők terpeszthetősége nem szimmetrikus;
  • a combokon redőaszimmetria van.

Amennyiben a szülők számára a kockázati tényezők fennállása nem egyértelmű, kérjen telefonos segítséget a házi gyermekorvostól.

Amennyiben a kapott időpontot megelőző 14 napban a szülőnek FELSŐ LÉGÚTI panasza volt, kérjük, NE JÖJJENEK A VIZSGÁLATRA! Egy gyermekkel lehetőleg csak egy szülő jöjjön!

Akiknek elmarad a csípőszűrése, azok időpontért a járvány megszűnte után mindenképpen jelentkezzenek! A vizsgálat (nem túl ideális esetben) akár 8-10 hónapos korig is elvégezhető.

Aki a jelenlegi helyzetben nem szeretne vizsgálatra jönni, és kockázati tényezővel rendelkezik, javasoljuk, hogy gyógyászati segédeszközboltból szerezzen be terpeszpelenkát, és azt használják a csípőszűrés megtörténtéig.

A dongalábas gyermekek vizsgálatát és kezelésbe vételét ambulanciánkon előzetes időpontegyeztetést követően elvégezzük.

Előjegyzést az +36 52 255 912 / 1-es menüpont (előjegyzés) telefonszámon, illetve az 56185-ös belső egyetemi melléken lehet kérni.

Frissítés dátuma: 2020.04.24.