Munkában a DEKK kivonuló egységei

2020, május 8 - 16:00
Már vidéken is szűrnek a DE Klinikai Központjának munkatársai: 4 megye 106 településére szűrőbuszokkal érkeznek a kivonuló egységek.

Az országos, reprezentatív koronaszűrés részeként a Debreceni Egyetem (DE) Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Hajdú-Bihar megyében négyezer állampolgáron végzi el a szűréseket. Május 1-én a DE Klinikai Központban kezdődtek el a vizsgálatok, majd Nyíregyházán, Miskolcon és Egerben is elindult a tesztelés.  A megyeszékhelyek mellett több mint 100 további településen is elvégzik a mintavételezést a fül-orr-gégész szakorvosból, asszisztensekből és adminisztrátorokból álló kivonuló egységek.

 

Az első szűrőbuszok május 4-én, hétfőn indultak el Debrecenből és a május 14-ig tartó a vizsgálatsorozat végéig, naponta 8 és 19 óra között több településre látogatnak el előre egyeztetett időpontban. Egy-egy mobil team minden szükséges felszerelést magával visz: egyebek mellett izolációs védőruhát, maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőket, illetve a vér- és mintavétel eszközeit.

A szűrővizsgálatokat a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) koordinálja.  

Újszentmargitán május 7-én járt az egyik kivonuló egység. Itt Dr. Papp Csaba, a DAEFI igazgatója mutatta be, miként dolgozik a mobil team. Az erről készült videó a DEKK Facebook oldalán látható.