A kapcsolattartás joga

  • Mindenki számára lehetővé kell tenni, hogy szóbeli vagy írásbeli kapcsolatot tarthasson hozzátartozóival, igény esetén akár egyházi személlyel is, de kizárólag a betegtársak jogainak tiszteletben tartása mellett.
  • A beteg ugyanakkor megtilthatja az egészségügyi intézménynek, hogy a gyógykezeléséről, betegségéről és arról, hogy egyáltalán kórházban tartózkodik, bárkinek is felvilágosítást adjon.
  • A törvény biztosítja a súlyos állapotú betegnek, hogy az általa megjelölt személy mellette tartózkodjék (az egészségügyi törvény értelmezése szerint súlyos állapotú az a beteg, aki állapota miatt önmagát fizikailag ellátni képtelen, vagy fájdalmát nem lehet csillapítani, illetőleg pszichés krízishelyzetben van). Ez azt is jelentheti, hogy egy hozzátartozó folyamatosan, akár a nap 24 órájában is a beteg mellett tartózkodhat.
  • A szülőknek/törvényes képviselőknek joguk van ahhoz, hogy 18 év alatti beteg gyermekük mellett tartózkodjanak.
  • A szülő nő kérésére biztosítani kell, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen. A szülést követően pedig biztosítani kell, hogy újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el, amennyiben az anya és az újszülött egészségi állapota ezt lehetővé teszi.

Frissítés dátuma: 2019.05.02.