Dr. Endes Pongrác

Dr. Endes Pongrác (1907 - 1992)

Dr. Endes Pongrácot 1954-ben nevezték ki a DOTE Kórbonctani Intézetébe tanszékvezető egyetemi tanárrá, s ezt követően több mint két évtizeden keresztül vezette az Intézetet. Alapvető feladatának tekintette a kórbonctan oktatásának eredményes megszervezését, s az orvostanhallgatók számára a betegségek morfológiai alapjainak megismertetését.

Oktatóként következetes, igényes, vizsgáztatóként szigorú és maximális követelményeket megkívánó, ugyanakkor rendkívül népszerű professzor volt. Régi hallgatói évtizedek múlva is emlékeztek az előadások végén tartott ún. „óra végi öt percek”-re, amelyeket nemcsak a szakmához szorosan kapcsolódó témáknak, hanem a hallgatókat érdeklő, gyakran a napi politikához köthető kérdések megvitatásának szentelt.

Nemzetközi szinten is elismert, több évtizedes kutatásainak fókuszában a magas vérnyomás okozta érelváltozások és a veseelváltozások összefüggései, a prosztata időskori kóros megnagyobbodásának meghatározása, a vese vérnyomásemelő sejtjeinek (az ún. juxtaglomeruláris szemcsés sejteknek) a vizsgálata állt. Kiemelkedő tudományos eredményeit és kiváló oktatói, tudományos műhelyteremtő tevékenységét több díjjal jutalmazták.

Több neves nemzetközi tudományos társaság tagja volt. 1963-ban védte meg és nyerte el az orvostudomány doktora tudományos fokozatot. 1978-ban történt nyugdíjba vonulása után tudományos szaktanácsadóként és kórszövettani konzultánsként támogatta a DOTE kutatási és gyógyítási tevékenységét.

Forrás: wikipedia

Frissítés dátuma: 2018.06.17.