Reumatológiai Klinika - Alaptevékenység bemutatása

Alaptevékenység bemutatása a Nagyerdei Campuson

A járóbeteg szakellátásban a „Gyógyítás” címszó alatt leírt betegcsoportok ellátását végezzük. A járóbeteg ellátás során alapvető célunk a beteg ambuláns gondozása a betegség súlyosságának, szövődményeinek, a kezelésnek megfelelően úgy, hogy lehetőség szerint megelőzzük az osztályos felvételt igénylő súlyos állapotok kialakulását. Itt történik a differenciáldiagnosztikai vizsgálatok felmérése, előjegyzése, ütemezése, majd ezek alapján a megfelelő (sokszor magas költségű) terápia megválasztása és a terápiás hatékonyság követése. 

A járóbeteg ellátás az Auguszta tömb különálló Járóbeteg szakrendelő épületében folyik. Korábbi heti 30 órában történő járóbeteg szakellátásunk 2018-ban kiegészült heti 2 óra, az örökletes tárolási betegségek szakrendelési idejével (Dr. Rákóczi Éva). Figyelembe véve a fokozatosan növekvő betegforgalmat, 2021. szeptember 1-től pedig heti 62 órában, napi 6-6 órában, 3 párhuzamos szakrendelőben végezzük a betegellátást, munkanapokon reggel 8.00-14.00 óra között. Saját területi körzetünkön túl tevékenységünk felöleli a régióból, más megyékből, sőt az egész országból érkező, az említett kiemelt diagnózisokkal bíró betegek fogadását, ellátását, gondozását is. A reumatológia, tárolási betegségek mellé 2021. júliustól poszt-COVID reumatológiai ambulancia is nyílt heti 2 óra rendeléssel. Ezzel párhuzamosan a járóbeteg biológiai terápiás infúziós egységben történnek a célzott intravénás biológiai terápiás kezelések, amikhez 8 kényelmes infúziós szék áll rendelkezésre heti 20-25 beteg ellátásához. A szakrendeléseket a reumatológus szakorvosaink végzik, a biológiai terápiás infúziós egységben pedig szakorvosjelölt indítja el a beteg vizsgálatát, és felügyeli a terápiát megfelelő szakorvosi kontrollal.

A járóbetegek száma és a járóbeteg esetszám összességében fokozatosan emelkedik (évi kb. 19000) és ebben emelkedő tendencia várható a jövőben. Gondozott gyulladásos/autoimmun reumatológiai betegeink szám kb. 2500, több mint 1000 beteg kap tételes elszámolású célzott terápiát és ezen túl kb. 150 beteg egyedi méltányossági támogatású, indikáción túli gyógyszeres kezelést. A Nagyerdei Campus Gyermekgyógyászati Intézettel történő közös konzultáció alapján együtt választjuk a kezelést a gyermekreumatológiai betegek számára.

Legutóbb frissítve: 2022. 08. 24. 13:18