Bemutatkozás - Sebészeti Klinika

1. Történet

Az I. számú Sebészeti Klinika 1921-ben kezdte meg működését az Auguszta Szanatóriumban. 1923-ban költözött be saját épületébe az új klinikatelepen.

A II. sz. Sebészeti Klinika a Városi Kórház Sebészeti Osztályának átalakításával az 1950/51-es tanévben nyílt meg. 1953-ban költözött a nagyerdei klinika telepre a Nővérképző Intézet átalakított épületébe. Az 1973/74-es tanévtől működött II. sz. Sebészeti Klinika néven. A Szívsebészeti Klinika 1996-ban vált ki belőle.

Az önálló Sebészeti Műtéttani Tanszék 1951-től működik, akkor még Sebészeti Anatómiai és Műtéttani Intézet volt a neve.

A Sebészeti Intézet 2006. július 1-én alakult meg a korábbi, külön épületben működő I. számú és II. számú Sebészeti Klinikák összevonásából és a Sebészeti Műtéttani Tanszék hozzánk csatolásából.

Az ország egyik legnagyobb, majdnem százéves múltra visszatekintő intézeteként azt a küldetést tűztük ki célul magunk elé, hogy mindenkor élen járjunk a betegellátás, az oktatómunka és a kutatás szerteágazó területein.

2. Feladatok, szakterületek

  • Általános, hasi sebészet
  • Sebészeti gasztroenterológia
  • Endokrin-emlő sebészet
  • Onkológiai sebészet
  • Érsebészet
  • Mellkassebészet
  • Vesetranszplantáció
  • Műtéttan

3. Ellátási formák, szolgáltatások

A különböző szervezeti egységeinknek köszönhetően komplex, személyre szabott ellátást tudunk nyújtani többek között az általános, gasztroenterológiai, mellkas, transzplantációs, onkológiai és az érsebészet terén.

Az általános sebészet területén kiemelkedő tevékenységünk a gyomor-bélrendszer betegségeinek ellátása (gyomor, vastagbél, máj, hasnyálmirigy betegségek), a pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy sebészi betegségeinek ellátása, az emlő sebészete, az epe és sérv sebészet.

Speciális ellátási területeink közé tartozik az érsebészet, a mellkas sebészet és a vesetranszplantáció.

4. Betegellátással kapcsolatos adatok

A DEKK Sebészeti Klinikája az ország egyik legnagyobb és legszélesebb tevékenységi körrel rendelkező sebészeti intézménye. A klinikán jelenleg 40 orvos dolgozik és 121 ágy áll betegeink rendelkezésére. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék szakmai vezetésével további 18 posztoperatív intenzív ágyon kezelünk betegeket.

Évente több mint 5000 műtétet végzünk, de ezek mellett mindennap összesen 8 féle szakrendelésen is várjuk járóbetegeinket. A betegelégedettségi mutatóink az elmúlt években 90-95%-os pozitív véleményt tükröztek.

5. Eszközök, fejlesztések

A klinika az Auguszta projekt keretében 2006-ban átadott új, modern, részben légkondicionált épületben működik európai szintű felszereltséggel a gyönyörű, nagyerdői környezetben. Eszközparkunk és műtéttechnikánk fejlesztésével igyekszünk a kor követelményeinek megfelelni, próbálunk lehetőségeinkhez mérten fejlődni.

 

Dr. Tóth Dezső
klinikaigazgató

Legutóbb frissítve: 2022. 01. 26. 13:29