Bemutatkozás - Járóbeteg Szakellátási Központ

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Járóbeteg Szakellátási Központja a város szívében – a Bethlen utcán - helyezkedik el. Tömegközlekedéssel, gépjárművel és gyalog egyaránt jól megközelíthető. Ellátási területe Debrecen város és Hajdú-Bihar megye jelentős része. Az ország egyik legnagyobb teljesítményű szakrendelője, hetente 2000 szakorvosi órában, évi 360 000 orvos-beteg találkozás történik ebben a Szakellátási Központban.

Az intézmény a klasszikus, sokféle szakorvosi szolgáltatást egy helyen nyújtó, a szó valós értelmében interdiszciplináris működésű. 73 rendelőben (és kiszolgáló helyiségeikben) 39 szakma felnőtt és gyermek szakrendelése érhető itt el, amihez nagy kapacitású diagnosztikai egységek (vérvételi hely, radiológiai szolgáltatás), kiegészítő egységek (fizikoterápia, tornaterem, infúziós rendelő) is társulnak. A diagnosztikus egységek egyben kiszolgálják a háziorvosi szolgálatok által kért vizsgálati igényeket is.A járóbeteg szakellátás integráns részét képezi még néhány szakma (psychiátria, pulmonológia, bőrgyógyászat, emlőszűrő állomás), melyek részben személyiségi jogi részben járványügyi okokból a központi épülettől korábbiakban helyileg elkülönülten települtek és működnek a mai napig a Varga, a Bajcsy-Zsilinszky és a Jerikó utcai telephelyeken.

A központi épületben a rendelőkön túl gyógyszertár, optika, gyógyászati segédeszközbolt, specialis hallókészülék forgalmazás, fogászat és DEXA-labor is elérhető külső működtetőkkel.A Járóbeteg Szakellátási Központ természetesen nem izoláltan, hanem szoros kapcsolatban működik azokkal a speciális szakrendelésekkel, melyek működtetése olyan személyi és eszközös hátteret igényel, amit a Klinikai illetve a Kenézy campus területén levő intézmények tudnak biztosítani. Ezek az intézmények nyújtják működésünkhöz egyben a fekvőbeteg hátteret is.

A Járóbeteg Szakellátó Központ nagy betegellátó kapacitása naponta sok beteg megjelenésével jár. Ez kényszerítette ki a korszerű előjegyző és betegirányító rendszer kidolgozását és folyamatos üzemeltetését, fejlesztését. Bevezetése azt eredményezte, hogy a rendelők előtti váróhelyiségekben nincsen tömeges és órákig tartó várakozás, a betegek ütemezetten érkeznek és az esetek több mint ¾ részében ellátásuk után fél-egy órán belül el is tudják hagyni az intézet területét. A nagy kiterjedésű épületben a betegek irányítására speciális rendszert vezettünk be. A rendelőbe történő behívás a diszpécsertől kapott sorszám alapján történik, ami megfelel a legszigorúbb adatvédelmi előírásoknak is.

A betegek jobb kiszolgálására törekedtünk azzal is, amikor megteremtettük a rendelők munkaidő kívüli felkeresésének lehetőségét is.

Dr. Tóth Tibor
központvezető 

Legutóbb frissítve: 2023. 04. 13. 08:20