Bemutatkozás - Tüdőgyógyászati Klinika

1. Történet

A Tüdőgyógyászati Klinika több évtizedes múltra visszatekintő, nagy hagyományokkal rendelkező intézet, mely a régió tüdőgyógyászati betegeinek ellátásában jelentős szerepet vállal.

2. Feladatok, szakterületek

  • Általános pulmonológia
  • TBC-s betegek ellátása
  • Allergológia és immunológia
  • Pulmonológiai rehabilitáció
  • Onkológia
  • Sürgősségi és intenzív betegellátás
  • Bronchológia

3. Ellátási formák, szolgáltatások

Szakrendeléseinken nemcsak kivizsgálást, hanem rendszeres gondozást is végzünk, elsősorban asztmás, COPD-s, sarcoidosisos és tumoros betegeket gondozunk a progresszív betegellátás keretében a régió területeiről.

Klinikánk Bronchoscopos Laboratóriumában járó- és fekvőbeteg-ellátás egyaránt történik. Emellett más klinikák osztályain, intenzív osztályain és műtőiben is végzünk vizsgálatokat konzílium során. A vizsgálatokat előjegyzés keretében, szükség esetén sürgősséggel végezzük.

A diagnosztikus bronchoscopia során citológiai, szövettani, bakteriológiai mintákat veszünk a légutakból, illetve a tüdő állományából. A hörgőrendszerben nem látható elváltozások megközelítésére lehetőség van röntgen átvilágító igénybevételére, akár transthoracalis tűbiopszia során is.

Terápiás bronchoscopia során egyes betegségek endoszkópos megoldására törekszünk (légúti szűkületek merev csöves bronchoscopos tágítása, légúti szűkületet okozó daganatok lézeres kezelése, légutakba került idegentestek eltávolítása).

Allergológiai szakrendelésünk légúti megbetegedések (allergiás rhinitis, asthma bronchiale, allergiás extrinsic alveolitisek, allergiás pulmonális aspergillózis, méh- és darázscsípés-allergia) diagnózisát, korszerű terápiáját és gondozását végzi. Hetente egy alkalommal gondozza és ellátja a felnőtt cisztás fibrózisos pácienseket is. A szakrendelés ezen kívül diagnosztizálja, kezeli és gondozza a sarcoidosist, interstitiális tüdőbetegségeket (fibrózist), szükség esetén pedig gondoskodik a tüdőtranszplantációra történő kiválasztásról és előkészítésről is.

4. Betegellátással kapcsolatos adatok

A gyógyító munkát szakorvosok, klinikai orvosok, rezidensek, valamint szakképzett ápolók, asszisztensek, diplomás ápolók, főiskolai végzettségű gyógytornászok látják el. A klinika 108 aktív ágyon látja el a pulmonológiai és pulmo-onkológiai ellátásra szoruló betegeket. Pulmonológiai rehabilitációs ellátást 15 ágyon végzünk, ezen kívül járóbeteg-szakambulanciát működtetünk a pulmonológia, az onkológia, a rehabilitáció, az allergológia és a sarcoidosis szakterületein. Szakambulanciáinkon több szakvizsgával bíró szakorvosok rendelnek a hét minden munkanapján.

Betegforgalmunk az utóbbi években – a légúti betegségek számának emelkedésével – folyamatosan nő, és sajnos egyre több a tüdőtumoros beteg (jelenleg a páciensek 60%-át teszik ki az ilyen betegségben szenvedők).

 

Legutóbb frissítve: 2023. 10. 04. 11:27