Bemutatkozás - Kórházhigiénés Osztály

1. Történet

A Debreceni Egyetemen 1967-től van kórházhigiénés tevékenység, mely 1999-ig a Közegészségtani és Járványtani Intézetben Kórházhigiénés Csoport, ezt követően Kórházhigiénés Osztály néven működött.

1999-ben az akkori Népegészségügyi Iskolában indult el az egészségügyi minőségbiztosítási és minőségfejlesztési szakirányú továbbképzési szak, ahol az infekciókontroll, majd az infekciókontroll és betegbiztonság már önálló tárgyként szerepelt.

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán, Magyarországon először létesült Kórházhigiéne és Infekciókontroll Tanszék, 2008-ban. Feladata a higiénés működési rend biztosítása a Klinikai Központ Klinikáin, valamint a kórházi fertőzések megelőzése volt. A Tanszék működése ebben a formában 2018-ig tartott.

2021-ben a Kenézy Gyula Kórház és a Debreceni Egyetem integrációjával a két intézmény higiénés tevékenysége is egyesült, és létrejött a közös irányítás alatt lévő Nagyerdei Campus Kórházhigiénés Osztály és Kenézy Gyula Campus Kórházhigiénés Osztály.

2. Feladatok

  • Biztosítja a Klinikai Központ higiénés működési rendjét. Előzetes ütemterv alapján higiénés szemlét végez a szervezeti egységekben. Működteti az Auguszta Központi Sterilizálót, kiadja és karbantartja a Fertőtlenítési Útmutatót. Felügyeli a fertőtlenítő takarítást, fertőtlenítő mosást, beteg és dolgozói étkeztetést és a rovar- rágcsáló irtást.
  • Nosocomiális surveillance-t végez a Klinikai Központ Intenzív Osztályain, folyamatosan monitorozza a multirezisztens kórokozókat és az antibiotikum használattal összefüggő Clostridioides difficile okozta fertőzéseket. A fertőző betegek izolálásával (elkülönítés) kapcsolatban helyszíni tanácsadást és felügyeletet biztosít. Halmozottan előforduló fertőzések esetén járványügyi kivizsgálást végez.
  • Kiemelten foglalkozik a kézhigiénével, hiszen a nosocomiális fertőzések átvitelének megakadályozásában a legfontosabb infekciókontroll módszer a kézfertőtlenítés. Folyamatosan monitorozza a kézfertőtlenítőszer felhasználást. Plakátokkal ösztönzi a dolgozókat a kézfertőtlenítési hajlandóság (compliance) növelésére. Évente direkt megfigyeléssel mérik a kézfertőtlenítési hajlandóságot.
  • 2008 óta kötelező az új belépő dolgozók infekciókontroll oktatása, ezen belül a kézfertőtlenítés elsajátítása és ellenőrzése az ún. fluorescein próbával. A dolgozók és hallgatók kézhigiénés ismereteinek fejlesztésére e-learning anyagot dolgoztunk ki, amivel elsajátíthatják, vagy átismételhetik a kézhigiéne alapjait.
  • Higiénés vonatkozású szakmai állásfoglalások készítése új eszközök beszerzésénél, üzemeltetésénél, új eljárások bevezetésénél.

3. Eszközök, fejlesztések

  • Observe SOP eHealth Alkalmazás
  • Aktuális pályázat: Infekciókontroll tevékenységek gyakorlati megvalósítása a Debreceni Egyetemen
Legutóbb frissítve: 2022. 02. 09. 10:34