Reumatológiai Klinika - Bemutatkozás

Kedves Látogató!
Szeretettel köszöntjük Önt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Reumatológiai Klinika honlapján!

Engedje meg, hogy honlapunkon keresztül megismertessük Önnel klinikánk működését, különböző tevékenységi körét és munkatársainkat. A Debreceni Egyetemen belüli szakmai integráció eredményeként a 2022. augusztus 1-től létrejött Reumatológiai Klinika magába foglalja a Nagyerdei Campuson, valamint a Kenézy Gyula Campuson működő (korábban Kenézy Campus Reumatológiai Osztály) egységét. A klinika elsődleges feladata a betegellátás, a Hajdú-Bihar megyében élő mozgásszervi betegségben szenvedők kezelése és gondozása fekvő- és járóbeteg ellátás keretében, valamint ritkább autoimmun reumatológiai betegségben szenvedő, területen kívüli betegek ellátása is.

A Nagyerdei Campuson a fő profilunk a gyulladásos és autoimmun reumatológiai kórképek – arthritisek, spondyloarthritisek, autoinflammatorikus kórképek, autoimmun reumatológiai betegségek (szisztémás sclerosis, szisztémás lupus erythematosus, kevert kötőszöveti betegség, Sjögren szindróma, gyulladásos izombetegségek, vasculitisek, nem differenciált autoimmun betegség stb.) gondozása. 

A Kenézy Campuson az általános és gyulladásos reumatológiai betegek ellátása, Dr. Gaál János egyetemi docens, szakmai koordinátor vezetésével. A járóbeteg ellátás keretében mindkét telephelyen naponta több párhuzamos ambuláns rendelés folyik, emellett a Nagyerdei Campuson 20, a Kenézy Campuson 30 ággyal működik a fekvőbeteg részleg. Mindkét telephely kiemelt regionális arthritis és biológiai/célzott terápiás centrum, ahol a legmodernebb diagnosztikai és terápiás lehetőségek is rendelkezésre állnak. 

A betegellátás részeként a profilunknak tekinthető betegségekben állandó a részvételünk a különböző kontrollált gyógyszervizsgálatokban. 

Az oktatást Prof. Dr. Szekanecz Zoltán, a Reumatológiai Tanszék vezetőjével koordináljuk illetve együttműködünk a DE KK Belgyógyászati Klinika Immunológiai Tanszékével. A graduális képzés során feladatunk a belgyógyászati propedeutika, klinikai immunológia és reumatológia oktatása, valamint oktatunk a DE Egészségtudományi Kar Gyógytornász Szakán és a Népegészségügyi Kar Turizmus-Vendéglátás Szakán és a Gyógyszerészkaron is. A posztgraduális képzésben elsődleges feladatunk a reumatológus szakorvosképzés, szakvizsgáztatás, de a határterületi társszakmák megfelelő szakorvosképzésében is részt veszünk (ortopédia, traumatológia, idegsebészet, radiológia, klinikai immunológia és allergológia) valamint rendszeresen családorvos továbbképzéseket szervezünk.

Szervezeti egységünkben a betegellátás és oktatás mellett klinikai kutatások is zajlanak elsősorban az arthritisek, szisztémás autoimmun betegségek patogenezisét, komorbiditásait célozva.

  • Prof. Dr. Szűcs Gabriella klinikaigazgató
  • Prof. Dr. Szekanecz Zoltán tanszékvezető
Legutóbb frissítve: 2022. 08. 24. 11:50