Bemutatkozás - Fogorvosi Szolgálat

1. Történet

Az 1914 őszén megnyitott Debreceni Tisza István Tudományegyetem Orvoskarán az 1934/35-es tanév második félévében indult meg a Stomatologia tantárgy elméleti és gyakorlati oktatása. 1940. november 30-án tartották a Stomatologiai Klinika ünnepélyes megnyitóját, mely a Szemészeti Klinika oldalszárnyában kapott elhelyezést. 1981-ben került átadásra az önálló, betegellátásra- és fogorvosképzésre szánt épület, mely ma a Kar régi szárnyát alkotja. 2003 óta a betegellátást a Fogorvostudományi Kar koordinálja.

2. Feladatok, szakterületek

Az elmúlt időszakban megvalósított fejlesztések eredményeként rendelkezésre állnak azok a diagnosztikai és terápiás felszerelések, műszerek, eszközök és technikák, amelyek ma a legkorszerűbb európai szintű betegellátáshoz szükségesek. Mindez teljessé teszi azt a fejlesztési folyamatot, hogy a DE KK Fogorvosi Szolgálat a regionális betegellátás kiemelt fontosságú centrumává váljék az országban. Intézményünk a területi szakellátások (szájsebészet, fogszabályzás, fogászati röntgen) mellett országos szakellátásokkal (különös gondot fordítva a szisztémás betegségekben szenvedő páciensekre) igyekszik a fogorvoslás minden területét lefedni.

2013-ban alakította ki intézményünk a régióban egyedülálló módon, a Különleges gondozásra szoruló felnőttek és gyerekek szakellátását biztosító, legmodernebb műszerekkel és eszközökkel felszerelt kezelőt, ahol a fogászati és dentoalveoláris sebészeti kezelések megfelelő szakmai személyzettel altatásban is elvégezhetők. A speciális ellátást igénylő betegek szakrendelése elsősorban a nem együttműködő, középsúlyosan és súlyosan mentálisan sérült személyek esetében segíti a fogászati kezelést mely magában foglalja a fogmegtartó kezeléseket is (tömések, fogkő eltávolítás, vagy különösen indokolt helyzetben gyökérkezelés).

A betegellátás mellett intézményünkben nagy hangsúlyt kap a fogorvosképzés gyakorlati oktatása, valamint a tudományos kutatómunka is.

3. Ellátási formák, szolgáltatások

A járóbeteg-ellátás szakterületei: gyermekfogászat, fogszabályozás, szájsebészet, parodontológia és szájnyálkahártya-, immunológiai betegek fogászati ellátása, helyreállító protetika, allergológia (fogászati anyagok), fogászati röntgen, fogorvosi alapellátás (hallgatói betegellátás keretein belül).

Az országos szakellátások mellett a DE KK Fogorvosi Szolgálat regionális kötelezettségeknek is eleget tesz.

Ellátási területek:

  • Hajdú-Bihar megye
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye

4. Betegellátással kapcsolatos adatok

A járóbetegek ellátása 27 rendelőben, 89 fogászati kezelőegységen történik. A Fogorvostudományi Kar 10 alapellátása összesítve heti 210 órában elsősorban a hallgatói betegellátás keretében fogadja az évi 8000-8500 fogászati kezelésre szoruló pácienst.

A 13 országos egyetemi fogászati szakellátás összesen heti 265 órában fogad betegeket az ország teljes területéről. Az elmúlt 10 évben a rendelések 40381 beteget láttak el összesen 161009 esetben.

A regionális ellátást végző négy szájsebészeti szakrendelés, két fogszabályozási szakrendelés, valamint két röntgen diagnosztikai szakrendelés heti 30 órában áll a régió pácienseinek rendelkezésére. Az ellátott terület összlakossága 1.497.588 fő.

5. Eszközök, fejlesztések

A XXI. századi betegellátást és az oktatást a legmodernebb eszközök, többek között operációs mikroszkóp,oral scanner,3D nyomtató,CB CT segítik.

Legutóbb frissítve: 2021. 09. 29. 13:23