Bemutatkozás - Ortopédiai és Traumatológiai Klinika

1. Történet

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Ortopédiai Klinika 1961-ban az ország második egyetemi klinikájaként alakult. Így közel 60 éves hagyománnyal rendelkezünk a mozgásszervi betegek ellátásában.

2. Feladatok, szakterületek

Regionális centrumként, klinikánkon elérhetőek a leggyakoribb gyermekkori kórképek (csípőficam, dongaláb, gerincferdülés, tartáshibák, lábdeformitások) szűrővizsgálatai, de gondozási tevékenységet, valamint ezen betegségek konzervatív és műtéti kezelését is végezzük. A felnőttkori ortopédiai problémák közül valamennyi régió (csípő, térd, boka, láb, váll, könyök, csukló, kéz) degeneratív, traumás és reumatológiai eredetű betegségeinek ortopéd sebészeti ellátásával foglalkozunk. Ennek kapcsán a mozgásszervi problémák műtéti kezelésének közel teljes spektruma jelen van intézetünkben: diagnosztikus és rekonstrukciós térd-, váll- és bokaízületi tükrözés, csípő-, térd-, vállprotézisek beültetése, protézisek szövődményeinek ellátása, revíziók, végtaghosszkülönbség műtéti kezelése, mozgásszervi deformitások rekonstrukciós sebészete. Klinikánkon szerepet kap a fenti betegségek többségének konzervatív kezelése, valamint a gyógyászati segédeszközökkel történő ellátás és a használat betanítása.

3. Ellátási formák, szolgáltatások

Ambulanciánkon fogadjuk a fent jelzett szakterületek kapcsán kivizsgálásra érkező valamint a már műtétre előjegyzett betegeinket. A Klinikai Központon belül minden szükséges kiegészítő vizsgálat elvégezhető. A nagyobb mozgásszervi műtétekhez a betegeinket előző napon vesszük fel fekvőbeteg osztályainkra, ugyanakkor a beavatkozásaink jelentős részét a modern szakmai elveknek és társadalmi elvárásoknak megfelelően, egynapos sebészeti ellátás keretein belül végezzük, a Klinikával azonos épületben működő Egynapos Sebészeti Központban. Betegeink számára a konzervatív kezelési lehetőségek egész sorát biztosítjuk, melyek a Kenézy Járóbeteg Szakellátó Központban elérhetőek. Betegeink számára egyéni kezelési programot állítunk össze, amelynek keretében a kezeléseket szigorú orvosi felügyelet mellett magasan képzett gyógytornászaink egyéni és csoportos formában végeznek.

4. Betegellátással kapcsolatos adatok

Járóbetegeink ellátása előjegyzés alapján a Járóbeteg Szakellátási Központban három rendelőben történik. A fekvőbeteg-ellátás 51 ágyon történik, a térítéses betegellátásra két ágy van biztosítva.

2017-ben 21458 beteg jelent meg ambulanciáinkon, a klinika 4 osztályán pedig 2315 fekvőbeteget kezeltünk. 4 műtőnkben összesen 2330 műtétet végeztünk, ezek közül 679 alkalommal történt nagyízületi endoprotézis-beültetés.

5. Eszközök, fejlesztések

Az általunk alkalmazott implantátumok világviszonylatban is elismert gyártóktól származnak, kiváló minőségűek. A hagyományos eljárásokon kívül kiterjedten alkalmazunk számos modern technikát is, mint pl. a minimál invazív sebészetet, különféle rekonstrukciós jellegű ízületi tükrözéseseket, a 3D-nyomtatáson alapuló műtéti tervezést, kivitelezést és a számítógép-vezérlésű műtéti navigációs módszert. A Klinika három jól felszerelt műtője gyakorlatilag minden mozgásszervi probléma sebészeti kezelésére alkalmas.

 

Dr. Csernátony Zoltán
klinikaigazgató, egyetemi tanár

Legutóbb frissítve: 2023. 10. 09. 14:53