Bemutatkozás - Járványügyi Koordinációs Központ

1

1. Bemutatkozás

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ vezetésével 2021.-ben jött létre a Járványügyi Koordinációs Központ. A Magyarországon elsőként megvalósuló és egyedülálló kezdeményezés alapja az a felismerés volt, hogy a járványok megelőzése és sikeres kezelése strukturált, komplex megközelítést igényel.

A Debreceni Egyetem kifejezett és egyértelmű szándéka a járványok és fertőző betegségek elleni küzdelemben való hatékony részvétel, és ezáltal a betegellátás biztonságának növelése. Ebből a célból hozta létre a Járványügyi Koordinációs Központot, amely a Klinikai Központ szervezeti egységeként együttműködve a regionális és országos egészségügyi szakmai szervezetekkel, intézményekkel hozzájárul ennek a célnak a megvalósításához.

A központ elsődleges feladata: koordinatív, ellenőrző stratégiai megoldások kidolgozása, valamint a járványokkal kapcsolatos betegellátás során keletkező adatok és ismeretek eljuttatása az egyetem vezetése és a szakhatóságok részére, segítve ezzel a járványok és fertőző betegségek elleni hatékonyabb védekezést.

2. Feladatok

  • Részt vesz az Debreceni Egyetem és a DE Klinikai Központjának járványügyi döntéselőkészítő és döntéstámogató folyamataiban, a szakmai eredmények és ajánlások döntéshozók felé történő kommunikálásában.
  • Epidemiológiai módszerek alkalmazása, statisztikai elemzések készítése.
  • Járványok és fertőző betegségek adatainak naprakész követése, elemzése, országos hatáskörű szervekkel és intézettekkel történő együttműködés.
  • Fontos feladat a szakemberek és a lakosság hiteles tájékoztatása a fertőző betegségekről, hatékony megelőzésükről, kezelésükről.
  • A jelenleg fennálló és jövőben felmerülő járványügyi veszélyhelyzetek fertőzési hullámok azonosítása, értékelése, jelentése az egyetemi vezetés és a szakhatóságok felé.

Dr. Gömöri Gabriella
osztályvezető főorvos-központvezető

Legutóbb frissítve: 2023. 02. 23. 15:41