Aneszteziológiai és Intezív Terápiás Klinika - Bemutatkozás

Az osztály 3 részlegből áll:

1. Központi Intenzív Osztály

Az osztály 14 ágyas, 2 ötágyas kórterem és 4 egyágyas elkülönítő alkotja. 2015-ben teljes rekonstrukció történt, az osztály azóta a legkorszerűbb feltételek mellett működhet.
Az évi ellátott betegek száma 600 körüli.
Az intenzív ellátás lényege a beteg folyamatos, több életfunkcióra kiterjedő észlelése és az állapot változására azonnali beavatkozás, valamint a magas szintű ápolás. Az alapvető életműködéseket gyógyszeresen vagy gépekkel támogatjuk, esetleg helyettesítjük. Az intenzív osztályos felvétel valamely szerv(ek) elégtelen működése vagy annak várható bekövetkezte esetén indokolt. Számos kórképet kezelünk: heveny kardiológiai kórképek (koszorúér betegségek, ritmuszavarok, szívelégtelenség), légzési elégtelenség, eszméletlen állapotok (agyi keringési katasztrófák, gyulladások), mérgezések, súlyos fertőzések és vérmérgezéses (szeptikus) állapotok, műtét körüli állapotok, többszörös- és/vagy koponyasérülés, anyagcsere zavarok, endokrin krízisek és újraélesztés utáni állapot. Részt veszünk a sürgősségi ellátásban, a súlyos sérült ellátásban és segítjük a társosztályok súlyos állapotú betegeinek ellátását. Folyamatos orvosi ellátást nyújtunk a traumatológiai és a sebészeti osztályok intenzív/őrző részlegein. Az osztály 4 kardiológiai szakvizsgával is rendelkező orvosa részt vesz a kórház kardiológiai szakellátásában is.

2. Aneszteziológia

E szakterület a műtéti érzéstelenítésre való alkalmasság felmérését (aneszteziológiai ambulancia), egyes esetekben a műtéti előkészítést, valamint az érzéstelenítést végzi. A kórházban összesen 19 műtőben és egyéb diagnosztikus és terápiás beavatkozásokhoz (endoszkópia, CT labor, pszichiátriai osztály) végzünk altatást vagy érzéstelenítést, évente mintegy 15000 betegnél. A műtét utáni fájdalomcsillapításban, illetve a műtét utáni állapot ellátásában is részt veszünk.

3. Központi Műtő Részleg

A Központi Műtő Részleg rekonstrukciója és bővítése 2007 decemberében fejeződött be, így a legkorszerűbb feltételeket biztosítja a műtétek végzéséhez. Általános sebészeti, baleseti sebészeti és urológiai beavatkozások történnek itt. 10 műtő és egy szeptikus ellátó helyiség alkotja, valamint ide tartozik külön helyen a súlyos sérült ellátást szolgáló egység (sokktalanító és műtő). A Központi Műtőben évente kb.  10 000 műtét végzésére van lehetőség.

Legutóbb frissítve: 2023. 04. 06. 08:37