Bemutatkozás - Idegsebészeti Klinika

1. Történet

A Debreceni Egyetemen az idegsebészet megteremtése Sántha Kálmán nevéhez fűződik, az első műtétre 1949-ben került sor. Évtizedekig az Ideg- és Elmegyógyászati Klinika keretén belül folyt az idegsebészeti tevékenység, önálló szervezeti egységként az Idegsebészeti Klinika 1987. február 1-én alakult meg.

2. Feladatok, szakterületek

A klinika regionális központként közel másfél millió lakos teljes körű idegsebészeti ellátását biztosítja. Az agy- és a gerincsebészeti beavatkozások teljes spektruma elérhető mind a felnőttkori, mind a csecsemő- és gyermekkori megbetegedésekkel kapcsolatban.  A klinika egyaránt részt vesz a graduális és a posztgraduális képzésben, illetve a szakorvosképzésben is. Folyamatos a tudományos tevékenység, hazai és nemzetközi kooperáció keretében vesz részt a kutatásban, az egyetemi tudományos életben, PhD-képzésben. 

3. Ellátási formák, szolgáltatások

A klinika az alap idegsebészeti beavatkozások mellett számos speciális műtéti eljárást is végez, így:

  • komplex tumorok műtéti kezelését
  • gyermek-idegsebészeti beavatkozásokat
  • vaszkuláris malformációk ellátását mind nyílt műtéttel, mind endovaszkuláris beavatkozással (aneurizmák, AV-malformációk, AV-fisztulák, cavernomák)
  • komplex gerincműtéteket
  • gamma sugársebészeti kezelést
  • endoszkópos beavatkozásokat
  • funkcionális idegsebészeti beavatkozásokat (mozgászavarok kezelése mélyagyi stimulációval, fájdalomszindrómák ellátása stimulációs beavatkozásokkal, spaszticitás kezelése szelektív dorzális rhizotómiával illetve beültethető gyógyszeradagoló pumpával, komplex epilepsziasebészet)

Egyedüli központként működünk a gamma-sugársebészet terén, a gyermek-idegsebészeti betegellátó tevékenységünk pedig számszakilag és minőségét tekintve is kiemelkedő. Utóbbit a Gyermekgyógyászati Intézettel közösen végezzük. A járóbeteg- szakrendeléseken folyamatosan fogadjuk a betegeket. Elektrofiziológiai szakrendelés segíti a perifériás idegkárosodással járó betegségek felismerését, műtéti kezelését. Külföldi betegek ellátására is lehetőség van.

Önálló neurointenzív osztály és dedikált neuroanaesthesia növeli a műtéti biztonságot és a posztoperatív kezelés biztonságát.

4. Betegellátással kapcsolatos adatok

A folyamatos járóbeteg-ellátás mellett 33 általános, illetve 8 önálló neuro-intenzív osztályos ágyon folyik a fekvőbeteg-ellátás. Évente mintegy 2000 műtétre és közel 400 gamma-sugársebészeti beavatkozásra kerül sor. A daganatos betegségek kezelését komplex neuro-onkoteam irányítja társszakmák részvételével.

5. Eszközök, fejlesztések

A magas színvonalú és speciális műtéti ellátást számos technikai eszköz segíti, a korszerű idegsebészet nélkülözhetetlen technikai háttere biztosítva van. Így rendelkezünk több, kiváló minőségű operációs mikroszkóppal, neuronavigációval, intraoperatív ultrahanggal, lehetőség van intraoperatív CT vizsgálatra, modern ultrahangaspirátor /CUSA/ segíti a daganatsebészetet, intraoperatív elektrofiziológiai monitorozás növeli a műtétek biztonságát, az endoszkópos sebészeti ellátás feltételei is biztosítottak.

 

Dr. Bognár László

klinikaigazgató, egyetemi tanár

Legutóbb frissítve: 2022. 01. 26. 12:52