Fül-Orr-Gége, Fej- és Nyaksebészeti Osztály

A Fül-Orr-Gége Osztály - beleértve a fekvőbeteg részlege és műtői, valamint a főrovosi szakrendelés és a konzíliumokat ellátó ambulancia az u.n. "Hotel-szárny" V. emeletén található.

A fekvőbeteg részlegen 25 aktív és 2 krónikus ággyal rendelkezünk. Az osztályon 7 főállású, 5 részállású szakorvos, 2 rezidens, 38 szakdolgozó dolgozik. Az ápolt betegek száma átlagosan 2500 fő, szakrendelők betegforgalma átlagosan 50.000 fő évente.

A Rendelőintézetben található 3 nagy forgalmú általános fül-orr-gégészeti, csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti szakrendelés, illetve a Kenézy Kórházban és  Rendelőintézetben egyaránt audiológiai szakrendelés, mely egyúttal újszülött kori hallásszűrést is végez.

Fül-orr-gégészeti szakvizsgálathoz beutaló jelenleg nem szükséges, de a vizsgálatokhoz előzetesen előjegyzési időpontot kell kérni.  
Az osztály vegyes beteg összetételéből következően a felnőttkorú nő- és férfibetegeken kívül gyermekeket is ápolunk.

Gyermekbetegeink esetén lehetővé tettük az egyik szülő vagy közeli hozzátartozó egész napos jelenlétét az ápolás teljes időtartamára. A hozzátartozók számára ez anyagi áldozatot nem igényel. A kórtermeink 5 ágyasok, azonban 3 db 2 ágyas kórterem is rendelkezésre áll. Ezen kis kórtermekben a betegségük vagy ennek kezelése miatt különleges ápolást igénylő betegek tartózkodnak. Az esetlegesen elkülönítést igénylő fertőző betegek is ezen kis kórterembe kerülnek. Ezek a 2 ágyas kórtermek saját vizesblokkal is rendelkeznek. Ezekbe a kórtermekbe történő bekerülés sem fizetéses alapon, hanem orvosi megfontolások szerint történik.

A férfi és női részleg egymástól elkülönített. A gyermekek rendszerint a női részlegen fekszenek. Ugyancsak a női osztályrészlegen található az u.n. perioperatív kórterem. Mivel műtéteink csaknem 100%-ban altatásban történnek, szükséges egy u.n. ébredő vagy subintenzív kórterem biztosítása is, megfelelő szakszemélyzettel, esetünkben intenzív therapias szakápolóval. Ebből a kórteremből szállítják a beteget a műtőbe, akik ide is térnek vissza kb. 2 óra hosszára, a műtétük után. Ebben a helységben természetesen lehetőség van az általános biológiai paraméterek megfigyelésére, életmentő kezelésekre, központi oxigén vagy szívó alkalmazására.
Ugyancsak az V. emeleten lévő osztályon található 2 db műtőnk is. A műtőkben operációs mikroszkóp, endoszkópos torony, LASER berendezés áll rendelkezésre a szokásos egyéb műszereken kívül a speciális fül-orr-gégészeti műtétekhez. Egyszerre, egy időben, két műtőben zajlanak altatásos beavatkozások. Naponta átlagosan 8-10 műtétet végzünk. Éves műtéti számunk kb. 2500 beavatkozást jelent. A nagyszámú mandulaműtéten kívül gyakran végzünk idült középfülgyulladás miatti műtéteket, hallásjavító beavatkozásokat, orr- és fül korrekciós műtéteket, endoszkópos orr- és melléküreg műtéteket, nyálmirigy műtéteket. Kiemelt fontosságúak a felső táp- és légutak daganatai, illetve fejlődési rendellenességei miatt végzett beavatkozások. A nagyszámú daganatos betegeink ellátása u.n. "onkoteam"-ben történik. Kiemelendő, hogy nemcsak szerveltávolító műtéteket, hanem funkció kímélő, sőt rehabilitációs műtéteket is végzünk. 

Leggyakoribb műtéti beavatkozásaink: Adenotomia, tonsillectomia, uvulo-palato-pharyngo plastica, septoplastica, conchoplastica, FESS, külső megnyitású melléküreg műtétek, endoscopos melléküreg műtétek, DCR, orrkorrekciós és plaszikai műtétek, ventillatios tubus beültetés, fülkagyló és hallójárat plasztikák, antrotomia, mastoidectomia, tympanoplasticac, radikális fülműtét, radikális rekonstrukció, krónikus otitisek szövődményei miatt végzett műtétek, stapedectomia, stapedotomia, submandibularis nyálmirigy műtétek, parotis műtétek, medialis és lateralis nyaki cystak és fistulák műtétei, tracheotomiak, mikrolaryngoscopiak, LASER asszisztált endolaryngealis microcirurgia, oesophagoscopiak, funkcionalis, partialis gége resectiok, total laryngectomiak, partialis hypopharyngectomiak, cervicalis oesophagectomia, hangprotézis implantáció, pectoralis musculocutan lebeny plasztikák, funkcionalis, szelektív és radikális block dissectio

Legutóbb frissítve: 2022. 01. 13. 10:40