FONTOS TUDNIVALÓK A GYERMEKSÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁSRÓL

Tisztelt Szülők!

A DE Klinikai Központ Gyermekklinikáján működő Sürgősségi Betegellátó Részleg (SBO) a Gyermekklinika Pallagi út felőli szárnyában a nap 24 órájában fogadja a sürgősségi ellátást igénylő gyermekeket.

Amennyiben olyan akut, azonnali orvosi beavatkozást igénylő állapot áll elő, amely a mielőbbi, gyors ellátás hiányában akár a gyermek életét veszélyezteti, akkor a sürgősségi betegellátóhoz kell fordulni, vagy a 112-es hívószámon az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni!

MILYEN PANASZOK ESETÉN FORDULJON A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁSI RENDSZERHEZ?

 • hirtelen kezdődik (trauma, mérgezés, hő ártalom, áramütés, vízi baleset, akut hasi katasztrófa) 
 • gyors lefolyású (perceken, órákon belül jelentkezett és a megfelelő ellátás ellenére sem szűnik) 
 • állapot rosszabbodás látványos és gyors
 • nagy fájdalom, bő vérzés
 • csillapíthatatlan magas láz
 • nagyfokú sápadtság vagy szederjesség
 • igen gyér vagy igen szapora, illetve szabálytalan pulzus
 • eszmélet- és/vagy tudatzavar
 • makacs hányás
 • nehézlégzés, légszomj
 • görcsroham, terjedő bénulás.

Fontos! A Sürgősségi Betegellátó Részlegnek nem feladata a gyermek alapellátás feladatainak átvállalása. A sürgősségi ellátás kapcsán történő várakozást (beleértve a mentőszolgálatot, az orvosi ügyeleteket és a sürgősségi osztályokat is) jelentősen befolyásolja a NEM SÜRGŐSSÉGI kórképekkel történő igénybevétel.

Amennyiben a nem hirtelen fellépő panaszaikkal (több napja vagy hete tartó betegség hirtelen állapotromlás nélkül) a háziorvosi rendelés vagy a szervezett szakrendelések helyett a sürgősségi ellátást veszik igénybe, az a várakozási időket jelentősen megnöveli. Így előfordulhat, hogy több időt kell várni egy sürgősségi osztályon, mint a háziorvosnál vagy a szakrendelőben.

Továbbá bármilyen egyéb speciális szakrendelésre szóló beutaló vagy kontrollra történő jelentkezés esetén a járóbeteg regisztrációnál megtörténik az adatrögzítés, az ellátás pedig az illetékes szakrendelőben esedékes.

A sürgősségi részlegnek nem feladata a különböző szakrendelésekre előjegyzést kapott betegek „szakvizsgálata”.

MI TÖRTÉNIK A BETEGGEL A SÜRGŐSSÉGI RÉSZLEGRE ÉRKEZÉST KÖVETŐEN?

A Sürgősségi Betegellátó Részlegre érkező betegek – akár beutaló nélkül, vagy a Gyermekklinika Sürgősségi betegellátó helyére kiállított beutalóval érkezik, akkor az SBO adminisztrációs pultjánál jelentkeznek a szükséges okmányokkal (előző dokumentáció, TAJ kártya, beutaló) ahol az adatait rögzítik, majd a triázs vizsgálat következik.

MI A TRIÁZS?

A betegek ellátása nem érkezési sorrendben, hanem állapotfelmérést (triázst) követően súlyossági foknak megfelelő sorrendben történik. Tehát a súlyosabb állapotban lévők, vagy azok, akiknek a sérülése gyorsabb ellátást igényel, hamarabb kerülnek az orvos elé. Ezzel megelőzhető, hogy az azonnali ellátást igénylő, de türelmesebb vagy az állapotukkal nem kellően tisztában lévő betegek órákat várakozzanak a rendelő előtt.

A triázs határozza meg az ellátás megkezdésére való várakozás időtartamát, mely a betegségtől, állapottól függően az 5 perctől akár 2 óráig is eltarthat. 

A beteg súlyossági állapota szerint történő, a beléptetést követően elvégzett betegosztályozás célja az azonnali beavatkozási igény szükségességének felismerése, a beteg maximális várakoztatási idejének minimalizálása, a beteg megfelelő ellátóhelyre és ellátó egységhez irányítása, illetve a beteg és a hozzátartozó, hozzátartozók megfelelő tájékoztatása.

A triázs vizsgálat kapcsán egy erre szakképesítést kapott egészségügyi dolgozó kikérdezi a rövid kórelőzményt, a vezető tüneteket és panaszokat majd gyors állapotfelmérést követően rögzíti a legfontosabb vitális paramétereket (testhő, légzésszám, pulzus, vérnyomás stb).

MI A SÜRGŐSSÉGI BETEG ÚJRA-OSZTÁLYOZÁS (RE-TRIÁZS)?

A triázs kategória szerinti várakoztatási idő letelte után vagy a beteg állapotának változása esetén végzett újabb állapotfelmérés szerinti ismételt osztályozás elvégzése, valamint a beteg állapotának, illetve a kategóriák közti átsorolás dokumentálása.

MI TÖRTÉNIK A TRIÁZS UTÁN?

A triázst követően a vizsgáló helyiségbe irányított beteg részletes körtörténetét a vizsgáló orvos felveszi, illetve megtörténik a beteg vizsgálata és a szükséges vizsgálatok elrendelésre. Amennyiben a beteg állapota lehetővé teszi, hogy a kivizsgálás ambuláns keretek közt történjen az elvégzett vizsgálatok eredményének megérkezéséig a váróteremben várakozik a beteg, majd a terápiás terv elkészítését követően döntés születik a beteg hazaengedéséről, háziorvosához vagy más szakrendelés felé történő irányításáról.

Amennyiben az Ön gyermekének panasza hátterében intézeti ellátást igénylő kórkép nem áll fenn, a triázst követő orvosi vizsgálatot követően, tanáccsal ellátva otthonába távozhat.

Abban az esetben, ha az Ön gyermekének az állapota alapján a vizsgáló orvos úgy ítéli meg, hogy a betegnek fekvőbeteg ellátásra van szüksége, az SBO fekvő részlegére irányítjuk. A benntartózkodás időtartamát a gyermek panaszai, tünetei határozzák meg. A sürgősségi osztályon 6 -24 órás megfigyelést követően állapotuktól függően vagy hazaengedjük vagy végleges ellátást biztosító kórházi osztályra és/vagy szakrendelésre irányítjuk.

A Sürgősségi osztálynak nem feladata végleges diagnózis felállítása csupán a kezdő vizsgálatok elindítása melyet követően a beteget a definitív ellátás felé irányítjuk, azaz hosszabb ideje fennálló (hetek, hónapok) panasz részletekbe menő és végleges kivizsgálása nem a Sürgőségi Osztályon történik meg.

Az SBO személyzet felkészültsége és az osztály felszereltsége miatt képes a sürgős életmentő beavatkozások elvégzésére, a beteg állapotának stabilizálására, de a kialakított fekvőbeteg részleg miatt alkalmas az első pillanatban nem tisztázható kórképpel bíró betegek felvételére és megfigyelésére, a további vizsgálatok elvégzésére is.

ELÉRHETŐSÉGEK:

Sürgősségi Ambulancia:

+36 52 411 600 / 55636 mellék

+36 52 255 603

Sürgősségi Fekvő részleg:

+36 52 411 600 / 57157 mellék

 

https://gyermekgyogyaszat.unideb.hu/hu

 

SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓK

Ide kattintva, vagy az alábbi QR kódot beolvasva a Debreceni Gyermekgyógyászati Klinika munkatársai által készített Szülői tájékoztatókat tartalmazó oldalra jut a kedves érdeklődő, ahol tünetek, panaszok és betegségek szerint lehet is lehet keresést indítani. Célunk, hogy naprakész egészségügyi információkkal szolgáljunk Önöknek, megkönnyítve gyermekük otthoni ellátását és elősegítve az azonnali kezelést igénylő panaszok felismerését. 

 QR

ÚJ GYERMEKSÜRGŐSSÉGI KÖZPONT

SBO gyerekklinika1A Gyermekgyógyászati Klinikán zajló fejlesztéseknek köszönhetően 2023 végére felépül az új minden igényt kielégítő kétszintes Gyermeksürgősségi Központ. A legmodernebb diagnosztikai eszközökkel felszerelt létesítményben egységes gyermeksürgősségi ellátást tudunk nyújtani. Négy egymás melletti ambulancián párhuzamosan zajlik majd a betegellátás: a 18 ágyas gyermeksürgősségi-baleseti fekvőbeteg részleg mellett működik majd az alapellátási ambulancia (alapellátási egység) is, ahol bizonyos idősávokban házi gyermekorvosok is teljesítenek ügyeleti szolgálatot. A klinikai sürgősségi ambulancián a súlyosabb, nagyobb komplexitású esetek ellátása történik szintén 24 órás ellátás keretében. A központban helyet kap egy korszerű képalkotó diagnosztikai részleg, valamint egy 15 ágyas, két műtőblokkal rendelkező, modern gyermeksebészeti osztály is.  Az endoszkópos laborban bronchofiberoszkópos és gasztroszkópos beavatkozásokra is lehetőség lesz.SBO gyerekklinika2

Az új központban naponta 120-130 beteget tudnak majd fogadni az ambulancián, továbbá a 14 év alatti gyermekek ún. minor sérüléseinek ellátására is lehetőség lesz, mely a végtag- és fejsérülések, kisebb sérülések konzervatív (nem műtéti) ellátását jelenti.

Fontos kiemelni, hogy komplexebb sérülések, mint például a nyílt törések vagy nagy energiájú baleseti mechanizmus során elszenvedett sérülések (gázolás, magasról történő esés, súlyos sérüléseket okozó közlekedési baleset) valamint a 14 év feletti gyermekek traumatológiai ellátása továbbra is a DE KK Kenézy Gyula Campus Traumatológián történik. 

 

Legutóbb frissítve: 2023. 07. 24. 13:15