Változások a betegellátásban - Szívsebészet

 1. Fekvőbeteg-ellátás:
 • A magyarországi koronavírus járványügyi helyzet javulásával az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2020. május 18-tól engedélyezte a fekvőbeteg ellátásban a tervezett beavatkozások fokozatos újraindítását. E rendelkezés értemében klinikánkon is elkezdtük a tervezett műtétre korábban előjegyzett betegek szívműtétjeinek végzését.
 • A betegek a sürgősségi besorolásuknak megfelelően kerülnek műtétre.

A naponta végezhető műtétek száma az egészségügyi szolgáltatások fokozatos visszaállítása, a rendelkezésre álló vérkészletek korlátozott volta, és az utóbbi hetekben sürgős műtétre elfogadott betegek megnövekedett száma miatt azonban a járvány előttihez képest alacsonyabb számban történhet.

 • A szívműtétre elfogadott betegeket – a tervezett műtét előtt néhány héttel – az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika behívja aneszteziológiai szakrendelésre. A műtétre való alkalmasság, teherbíró képesség megítélése céljából a betegek személyes megjelenése szükséges. Az ambuláns vizsgálati laphoz mellékleve minden beteg megkapja a „Tudnivalók a Szívsebészeti Klinikára való érkezés előtt” tájékoztató anyagot.
 • A klinikánkon korábban szívműtétre elfogadott betegek behívása a tervezett befekvésük előtt 1 héttel, telefonon történik. Ennek során egy koronavírus szűrését szolgáló kérdőív kerül kitöltésre a betegeknek feltett kérdésekre adott válaszok alapján. Ezt a kérdőíves előszűrést a befekvés előtti napon egy újabb telefonhívás kapcsán megismételjük.
 • Amennyiben a telefonos interjúk során koronavírus gyanúja nem merül fel, úgy a beteg a megadott időpontban felvételre jelentkezhet klinikánkon. Ezen esetekben a laboratóriumi koronavírus teszt elvégzése nem szükséges.
 • Kérjük betegeinket, amennyiben az első telefonos megkeresésüket követően újonnan jelentkező légúti, illetve gyomor-bél rendszeri fertőzés tüneteit észlelik magukon (köhögés, fulladás, az íz- és szaglásérzés csökkenése, izomfájdalmak, hányás, hasmenés) valamint láz esetén, haladéktalanul értesítsék intézetünket 06 52/255-630 városi telefonszámon (név, TAJ szám megadásával) és ne induljanak el klinikánkra.
 • Betegeink a szívműtétre történő behívással kapcsolatosan érdeklődhetnek: 06 52 255-630, vagy 06 52 411-717/5460 telefonszámon, munkanapokon 11:00-13:00 óra között.
 • A műtétre érkező betegeket 1 hozzátartozó klinikánk aulájáig kísérheti, ahol a betegek és kísérőik számára kötelező a kihelyezett kézfertőtlenítő használata. A beteg klinikánkra történő érkezésekor egy újabb szűrővizsgálatot végzünk. Ennek során ellenőrizzük testhőmérsékletét, és egy kérdőívet töltünk ki a koronavírus kockázatára vonatkozóan.
 • Az Országos Tisztifőorvos rendelete alapján 2020. március 8. napja óta valamennyi egészségügyi intézményben látogatási tilalom van érvényben, mely klinikánkra is vonatkozik. Tisztelettel kérjük ennek tudomásul vételét és betartását!
 • A Debreceni Egyetem Klinikai Központja által kiadott adatvédelmi szabályzat alapján betegeink állapotáról – a biztonságos beazonosítást követően – jelen helyzetben a hozzátartozóknak telefonon adhatunk felvilágosítást. Kérjük a családtagokat, hogy lehetőség szerint jelöljenek ki egy kapcsolattartót, aki az operált beteg állapotáról telefonon naponta egy – legfeljebb két alkalommal - tájékoztatást kér.
 • Mivel a járvány miatt a véradók száma és a rendelkezésre álló vérkészítmény mennyisége az egész országban jelentősen csökkent, tisztelettel kérjük betegeink hozzátartozóit, irányított véradással segítsék az Országos Vérellátó Szolgálat munkáját. Amennyiben a beteg rokonai, ismerősei, barátai, munkatársai között bárki hajlandó erre, úgy az illető személy(ek) jelentkezzen(ek) a területileg illetékes Vérellátó Szolgálat kirendeltségén, ahol az irányított véradás keretében jelezhetik a klinikánkon szívműtétre váró beteg hozzátartozójuk nevét és műtétjének várható időpontját. Ily módon növelni tudjuk a klinikánkon végzett szívműtétek számát és csökkenhet a műtét előtti várakozási idő.
 1. Járóbeteg-ellátás:
 • Szívsebészeti szakrendelésre az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, a betegeket 6-8 héttel műtétjük után kontrollvizsgálatra hívjuk vissza. Ennek időpontjáról a betegeket már a zárójelentésükben tájékoztatjuk (nap, óra perc feltüntetésével).

A műtétet követő kontrollvizsgálaton kívül, előzetes telefonos egyeztetést követően lehetőséget biztosítunk betegeink számára, hogy újonnan jelentkező, a műtéttel összefüggő panaszaikkal a műtétet végző kezelőorvosukat felkereshessék.

A szívsebészeti szakrendelésre otthonukból érkező betegeket a klinikánkon történő megjelenés előtt néhány nappal a szakrendelés asszisztense telefonon felhívja.

Ennek során előzetes koronavírus veszélyeztetettségre vonatkozó szűrést végez el egy kérdőív kitöltésével, a betegeknek feltett kérdésekre adott válaszuk alapján. Amennyiben ennek során a koronavírus-fertőzés kizárható, úgy a beteg a megadott időpontban szakrendelésünkön jelentkezhet. Itt egy újabb szűrővizsgálat történik. Ekkor ellenőrizzük a betegek testhőmérsékletét és egy kérdőívet töltünk ki a koronavírus fertőzés gyanújának kizárása céljából. Amennyiben ez kizárható, úgy a betegek előzetes kézfertőtlenítést követően, szájmaszkban léphetnek be a szakrendelőbe. A zsúfoltság és a fertőzésveszély elkerülése érdekében óránként legfeljebb 3-4 beteg ellenőrzővizsgálatát végezzük.

Kérjük az előjegyzési időpontok pontos betartását, és a klinikánkon elhelyezett érintésmentes kézfertőtlenítők használatát!

A fentiek mellett az ellátási területünkről a műtéti alkalmasság elbírálására is fogadunk betegeket a régió kivizsgáló kardiológiai osztályairól, mely szintén előzetes időpont egyeztetés alapján történik.

A Szívsebészeti szakrendelés beutaló köteles mindazon betegek számára, akik nem a zárójelentésen meghatározott időpontban, tervezett kontroll vizsgálatra érkeznek. Ezen betegek szakrendelésünkre történő jelentkezésekor szintén koronavírus-szűrő vizsgálaton esnek át. Ekkor a beutaló megléte is ellenőrzésre kerül.

Szívsebészeti szakrendelő elérhetősége: 06 52 255-215, mely telefonszámon munkanapokon  8:00-9:00 óra között kérhetnek előjegyzési időpontot.

A szakrendelésre érkező betegeket egy hozzátartozó kísérheti az ambulancia bejáratáig. Kérjük a kísérőt, hogy a vizsgálat ideje alatt a váróhelyiségen kívüli tartózkodjon.

 • A Gyógytorna szakrendelésen való részvétel lehetőségéről a debreceni és a környező településen lakó betegeket a gyógytornászok 2020. május 28-tól személyesen tájékoztatják, a klinikáról történő távozásuk előtti napon.

A szakrendelés kedden és csütörtökön 11:30-14:00 óra között a Szívsebészeti Klinika gyógytornatermében zajlik.

Az érkező betegeket kérjük a klinikánkra történő belépésük után az érintésmentes kézfertőtlenítők használatára.

A gyógytorna foglalkozás megkezdése előtt a betegek szűrővizsgálaton esnek át. Ennek során a gyógytornászok a koronavírus szűrésére szolgáló kérdőívet töltenek ki, valamint megmérik a beteg testhőmérsékletét. A gyógytorna foglalkozáson csak azon betegek vehetnek részt, akik láztalanok, és a kérdőív alapján nem merül fel koronavírus fertőzés gyanúja. A tornaterembe való belépés előtt a kézfertőtlenítés kötelező.

Gyógytorna szakrendelésen jelenleg 3-4 fő gyógytornáztatása történhet a fertőzésveszély elkerülése céljából, melyet a betegszám esetleges növekedésével több turnusban tudunk lefolytatni.

A Gyógytorna szakrendelés nem beutaló-köteles, azonban a gyógytorna szakrendelésen való részvétel időpontját kérjük, a gyógytornászokkal szíveskedjenek egyeztetni.

Gyógytorna szakrendelés hívható munkanapokon 12:00-13:00 óra között.

Telefonszám: 06 52 411-717/54428.

 

Debrecen, 2020. június 2.

Last update: 2021. 09. 29. 13:23