Poszt-COVID Szakrendelések - Alaptevékenység bemutatása

A COVID-19 fertőzésben szenvedő betegek jelentős részénél a megbetegedést követően heveny tünetek jelentkeznek, melyek az esetek 10-20 százalékában a felgyógyulást követően, 12 héten túl is elhúzódóan fennmaradnak. Ezeket a tüneteket összefoglalóan post-COVID állapotnak nevezik.

Különféle légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémák alakulhatnak ki.

A fennmaradó vagy visszatérően erősödő tünet(ek) akadályozzák a betegek megszokott életvitelét és a munkába való visszatérést.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja Poszt-COVID ellátórendszert hozott létre, mely infektológus, gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, pszichiáter szakorvosok, fül-orr-gégész szakorvosok, a Fürdőgyógyászati Centrum szakemberei, gasztroenterológusok és hepatológusok, valamint szakpszichológusok részvételével a COVID-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját szolgálja.

A betegek egy központi post-COVID ambulanciára, vagy fennálló problémájuk alapján célzottan a kijelölt szakmaspecifikus járóbeteg-vizsgálóhelyre, kifejezetten az erre a célra kidolgozott háziorvosi beutalóval jelentkezhetnek be.

Legutóbb frissítve: 2021. 09. 29. 13:23