Gasztroenterológiai Klinika - Bemutatkozás

Köszöntjük a Gasztroenterológiai Klinika oldalán!

A gasztroenterológia 20 éven keresztül a Belgyógyászati Klinika részeként, mint nem-önálló tanszék működött. 2021. november 15-től azonban önálló szervezeti egységként, mint Gasztroenterológiai Klinika folytatja működését, mely egy nagyon korszerű, az országban úttörő betegellátási formát jelent és sokkal inkább megfelel a XXI. században a szakmával szemben támasztott igényeknek. A gasztroenterológiai betegek száma ugyanis növekszik, az eszközös vizsgálatok folyamatosan fejlődnek és az irántuk keletkezett igények növekszenek. Mindezek mellett pedig egyre speciálisabb képzettséget igénylő ellátási formák kerülnek bevezetésre.

A Gasztroenterológia Klinika feladata a tápcsatorna, a hasnyálmirigy és az epeutak, valamint a máj különféle megbetegedéseiben szenvedő betegek ellátása a II.b és III. progresszivitási szinteknek megfelelően. A felső és alsó endoszkópos vizsgálatok mellett, endoszkópos retrográd kolangiopankreatográfia, sztent behelyezések, endoszkópos ultrahang, vékonybéltükrözés és kapszulaendoszkópia is folyik. A gyulladásos bélbetegek számára, amennyiben a hagyományos kezelésre nem reagálnak, biológiai terápiák is elérhetőek. A klinika a tápcsatornai onkológiai gondozás mellett részt vesz a vastagbélszűrési programban, mely jelenleg az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 komplex népegészségügyi szűrések kiemelt projekt keretében valósul meg. Az akut és krónikus májbetegségek ellátásában pedig az ország legnagyobb betegforgalmú centruma és két európai referenciacentrum akkreditációval rendelkezik (EF-CLIF, Krónikus Májelégtelenség Centrum, 2016 és ERN-RARE LIVER, Európai Referencia Hálózatok, Ritka Májbetegségek Centruma, 2019). A poszt-COVID Szakambulancia Hálózatban a gasztroenterológiai és hepatológiai problémával küzdő beteg ellátásban is részt veszünk. Az erről szóló tájékoztató IDE kattintva érhető el. 

A Gasztroenterológiai Klinika két helyszínen működik tovább.

Az 55 ágyas fekvőbeteg részleg, a májbetegek ellátását végző ún. hepatológiai szakrendelésekkel és a májelasztográfiás laborral a Nagyerdei Campuson, a Sürgősségi és Gasztroenterológiai tömbben kapott helyet. Poszt-COVID (Gasztroenterológiai) szakrendelésünk is ebben az épületben található.

 

 

      Sürgősségi és Gasztroenterológiai Tömb


A gasztroenterológiai járóbeteg szakrendelések, a biológiai terápiás ambulancia, a felső és alsó tápcsatornai, valamint epeúti endoszkópos vizsgálati laborok továbbra is a Belgyógyászati Klinika B épületének alagsorában találhatóak.

 

 


Belgyógyászati Klinika B épület bejárat      


Prof. Dr. Papp Mária
klinikaigazgató

Legutóbb frissítve: 2023. 08. 04. 10:37